191004w1191004w2

Elbil-salget skyter i været – dette er verdt å vite

– Dette er biler som krever mindre vedlikehold, men det vil ikke si at det ikke skal være vedlikehold i det hele tatt. Tenk bremser, bremser, bremser! Råder Siv Iren Jåtog-Hansen, salgssjef for Hyundai hos Alleen Auto i Lyngdal.

Alleen Auto er sertifiserte på elbiler, noe de forståelig nok er svært stolte av i dagens elektriske bilklima. 


Bransjemagasinet er på plass i «bilbyen» Lyngdal for å prate med den bilinteresserte odelsjenta Siv Iren Jåtog-Hansen, som begynte sin karriere hjemme på gården med å skru på farens biler. 


– Bil har alltid vært fascinerende, sier Jåtog-Hansen med et stort smil.


Selv skulle hun helst vært bilmekaniker etter å ha jobbet med å lage Jaguar-girkasser og oppheng for Volvo i 1999, men fant etter hvert ut at hun isteden var en glimrende bilselger.


Én avdeling ble til to

Den 32 år gamle bilforretningen Alleen Auto i Lyngdal ble delt i to avdelinger for et par år siden, og når på den måten ut til enda flere. Jåtog-Hansen forklarer:


– Det har lenge vært sånn at vi har hatt Opel og Subaru her i Lyngdal, og i Flekkefjord hadde vi Opel og Hyundai. Vi så at de to Opel-forhandlerne var så nærme hverandre, så da gjaldt det å finne en smidig vei for de to forhandlerne å nå alle på. Med to verksteder kan du komme langveisfra og velge det nærmeste, sier hun engasjert.


Forøkelsen med ytterligere en avdeling er ikke den eneste store avgjørelsen Alleen Auto har gjort den siste tiden. Nylig gikk avdelingen i Lyngdal fra Subaru til Hyundai, mye på grunn av den store bredden Hyundai i dag kan tilby.


– Hyundai har elbiler, hybrid, plug-in, bensin og diesel – fra fancy små racerbiler med mange hestekrefter, til bittesmå biler som ikke bruker noe. Subaru, som vi hadde før, var firehjulstrekkere og gode, trygge biler.


Øker blant unge

Det er viktig å henge med i tiden, med andre ord. Og med elbilenes økende popularitet, har også nordmenns bilvaner forandret seg ekstremt mye. Det gleder Jåtog-Hansen. 


– Det som er så gøy er at kundegruppen blir yngre og yngre på grunn av elbilene. Gjennomsnittsalderen har jo vært veldig høy på både Hyundai og Opel, men nå har den gått drastisk ned. På Opel har det nesten vært 50 pluss, og på Hyundai har det vært enda verre; 68 år! Nå er den nede på 35, forteller den blide salgssjefen. 


Opel har gått fra å ifølge Siv være et merke for damen med stokk og mannen med hatt, til å tenke nytt og innovativt med elbilen Opel Ampera. Først kom den ut som ladbar, nå kommer den som helelektrisk.


– Det gikk jo rett i taket! Alle skulle ha bilen, og vi klarte ikke å levere nok, smiler hun og avslører at Alleen Auto i forrige uke leverte to biler som ble bestilt høsten 2016. 


Stor pågang

Elbil-boomen har ført til at mange bilmerker har begynt med køsystem, der man som kunde kan gå inn på nettet, reservere og «bygge» en bil. Køsystemet ble en suksess for Hyundai KONA electric, og bare i Lyngdal er det blitt bestilt et større antall av den innovative elbilen. 


– KONA electric er en latmannsbil med mange morsomme funksjoner. Jeg ble kjempeoverraska over hvor mange som ville ha denne bilen i lille Lyngdal!


Elbilen har derimot en svært lang leveringstid. Bestiller du den i dag, så får du den kanskje i 2020. Men for den som ikke klarer å smøre seg med nok tålmodighet, finnes det heldigvis alternativer på elbil-fronten. Super-elbilen Hyundai Ionic har maks seks måneders leveringstid avhengig av fargevalg. Som oftest tar det kun fire måneder.


God rekkevidde

– Elbilen Hyundai Ionic ble kåret til årets bil i 2017. Det er en fantastisk flott bil! Den har god kjørekomfort, er gjerrig på kilometer per mil, og lader fort. 


Ionic får du som ren elektrisk, ren hybrid og plug-in hybrid:


– En ren hybrid trenger du ikke gjøre noe med. Du fyller bare tanken med bensin, så tenker bilen selv når det er mest økonomisk å bruke strøm og bensin. En ren hybrid trenger du ikke å lade. En plug-in hybrid kan kjøre på strøm opp til 6,4 mil og resten på bensin - eller kombinert. En plug-in hybrid må du lade, og det tar cirka tre timer å lade den opp, forteller Jåtog-Hansen. 


Hyundai er kjent for å ha gode og trygge garantiordninger, og tilbyr en garantitid på fem år med fri kjørelengde. Kjøper du en bruktbil kommer det selvsagt an på hvor gammel den er, men en elbil fra Hyundai sikrer deg en garanti på åtte år, og for KONA electric er det 200 000 kilometer som gjelder.


Hyundais salgssjef er godt innsatt i elbiler, og selger biler fra Mandal og helt opp til Moi. Hun slår gjerne et slag for elbilenes inntog på fremtidens bilveier, og mener at fordelene er mange. Hun utdyper:


– Rekkevidden er som regel stor for dagens elbiler, med et stort batteri på 64 kilowatt -oppgitt til 48 mil. Det er så reelt som du kan få det til å bli, og en elbil er virkelig noe for alle! 


– En elbil er billig å forsikre, og du slipper unna med en veiavgift på kun 455 kroner. Det er billig service og du slipper bompenger, smiler hun.


Bak fasaden

Kostnadene holder du dessuten nede ved å kjøre så mye elektrisk som mulig. Det gjør det mulig å legge ut på en langtur uten å tenke. Mange tror derimot at en elbil er helt vedlikeholdsfri, men det stemmer ikke helt. 


– Dette er biler som krever mindre vedlikehold, men det vil ikke si at det ikke skal være vedlikehold i det hele tatt. Tenk bremser, bremser, bremser!


Bremseklossen på en elbil er mindre i bruk enn på en vanlig bil, og Jåtog-Hansen råder derfor elbil-eiere til å sjekke bremsene ekstra nøye når bilen er på service. 


Alleen Auto i Lyngdal og Flekkefjord har verksted for absolutt alle, selv om mekanikerne er aller best på merkene Opel, Subaru og Hyundai. Jåtog-Hansen skryter masse av sine dyktige medarbeidere på bilverkstedet og hele staben for øvrig.


– De gjør jobben bak fasaden som kundene bare forventer seg at blir gjort, men fy søren for en jobb de gjør!


Oppfølging av eksisterende kunder er viktig hos Alleen Auto. Etter et bilkjøp og etter det har gått ett år, ringer de bileierne for å høre om alt er bra og om det noe de kan hjelpe til med. 


– Vi vil så gjerne at du skal bli fornøyd. Og om du ikke er fornøyd, så vil vi gjerne vite det sånn at vi i hvert fall kan prøve å gjøre deg fornøyd, sier salgssjefen avslutningsvis. 


191004w2

Les mer...

2019-01-04 11.15

takboks.no1

Norgesledende faghandel på skibokser og lastesystemer gjør det enkelt for sine kunder

Artikkel Takboks.no dekker hele Norge med rask levering og god veiledning på takbokser og lastesystemer i alle størrelser. – Vi hjelper deg med å finne riktige produkter til ditt behov og din bil, understreker...
kvernelandbiloslo10

Tar deg lengre enn langt: Jeeps nye elbil er en drøm på fire hjul!

Artikkel Med en rekkevidde som dekker de fleste behov og et utstyrsnivå som er mer enn nok for de fleste, er Jeeps særegne varemerke og DNA blitt utrolig godt ivaretatt med nykommeren Jeep Avenger. – Avenger...

  Kontaktinformasjon

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  Arkiv