larsensbakery8larsensbakery1larsensbakery5larsensbakery6larsensbakery9larsensbakery10larsensbakery7larsensbakery3larsensbakery4

Opplever ingen konkurranse med unikt bakeri-konsept

«Amerikanske» Lista, kan nå få den ultimate diner-opplevelsen med amerikanske pannekaker, bagels, egg og bacon og milkshakes – alt på amerikansk vis på Larsens Bakery på Brooklyn Square 1 i Vanse.

På 60-tallet utvandret flere tusen innbyggere fra Lista i Farsund kommune for å søke lykken «over there». Noen ble der for godt, mens mange reiste tilbake til hjemtraktene på Lista etter noen år. Denne nasjonalhistoriske hendelsen satte sitt preg på den lille bygda, der de fleste har en eller annen tilknytning til USA.


25 års jubileum som baker
Det er få i Lister-regionen som ikke har smakt brødbaksten til bakeren og konditoren Kim Åge Larsen. Han driver Larsens Bakeri i Farsund, i tillegg til at han har levert brød og bakverk til de omkringliggende tettstedene i en årrekke. Kim Åge startet i 1995, og feirer med dette 25 års jubileum i år.


– Det har bare ballet på seg, så nå er vi både i Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord – og i en periode var vi både i Konsmo og Vigeland også. Jo mer jeg kan ha lokalt, jo bedre er det, siden man er nærmere produksjonslokalene så man kan supplere hele tiden, forteller den engasjerte bakeren.Amerikabyen Vanse
Nå ønsker Kim Åge med familie, hjertelig velkommen inn til det nyåpnede bakeriet med amerikansk diner-preg her i den lille amerikabyen Vanse. Gatenavnet Brooklyn Square, sier alt. Her er det lite som minner om at vi befinner oss på norske Sørlandet. Gata, som er inspirert av New York, er den første av sitt slag i Norge. Med et felles amerikansk konsept, huser gata blant annet alt-mulig-butikken Trunken, der du finner det meste som er typisk amerikansk.


Larsens Bakery ble til mye takket være Trunkens butikkinnehaver Christina Lyngsvåg Breisnes, som var en pådriver for prosjektet.


– For litt over et år siden investerte jeg én million i bakeriet i Farsund, så jeg turte ikke gjøre det først, sier Kim Åge.


Amerikansk vri på alt
Han syntes likevel at Brooklyn Square 1 var en for fantastisk adresse til å gi slipp på, og Christina fra Trunken, rådet ham nok engang til å gjøre det. Denne gangen nappet Kim Åge på ideen om den amerikanske drømmen.


– Skal vi først gjøre noe her – og ligger på Brooklyn Square 1, så må vi gjøre det ordentlig amerikansk! Det skal hete Larsens Bakery, og det skal ha en amerikansk vri på alt, smiler han stort om det gjennomførte konseptet.Larsens Bakery fikk altså et skikkelig amerikansk preg. Alt er også helt gjennomført; alt fra servitrisenes bekledning til menyen og interiøret, var som tatt rett fra en autentisk diner i USA.


Kim Åge - med sine fire barn i 20-årsalderen som er med i kafédriften - satte seg ned og søkte på nettet etter inspirasjon.


– Vi fant ut at vi måtte ha det ordentlig typisk amerikansk, med dinermøbler og rutegolv! Vi var enige alle sammen om at vi måtte gå for et sånt opplegg, smiler den blide bakeren.Et lite stykke USA
Åpningsdagen ble en stor suksess, og ryktet om den amerikanske diner-kafeen spredde seg fort i bygda.


– Vi hadde en fantastisk åpning, og ble nok litt tatt på senga. Vi visste ikke at det skulle bli så heftig fra begynnelsen!


På forhånd gikk de ut på Facebook og etterlyste bilder fra Lista-innbyggernes amerikanske fortid. Bildene tikket inn, og veggen til Larsens Bakery er nå dekorert med tilsendte bilder fra amerikanske tanter, onkler, besteforeldre og foreldre. Kim Åge forteller at mange kommer inn bare for å se på veggen.Men de aller, aller fleste, kommer hit for å smake et stykke USA. Amerikanske pannekaker, egg og bacon, varme frokostretter, bagels, donuts, cupcakes og amerikanske paier, er bare noen av de velsmakende rettene på menyen. Oppskriftene er dessuten 100 prosent amerikanske, flere kommer rett fra Kim Åges amerikanske svigerdatters oppskriftsbok.


– Vi har også pizza, og det har blitt veldig populært! Vi har også amerikansk brus og en isbar med det du forbinder med ordentlig milkshake; med marshmallows og krymmel på toppen. Fargerikt og «bling bling», smiler han.– Men det som virkelig har tatt av, er amerikanske donuts – fylt med vaniljekrem og fløte, med topping. Vi selger så mange som 150 til 170 donuts på en lørdag!Ser lyst på fremtiden
Larsens Bakery opplever ingen konkurranse med sitt unike konsept. Det finnes heller ikke noe tilsvarende i nærheten, og mange har etterspurt et bakeri med sitteplasser i nærheten av Trunken. På Larsens Bakery finnes det rundt 50 sitteplasser, og i den andre delen av kafélokalet finnes det en relax-avdeling med sofa, godstoler og en laidback stemning. Til våren planlegger de å bygge en uteplass utenfor – forhåpentligvis helt rett timing i forhold til koronasituasjonen. 


– Den årlige festivalen American Festival, holdes her i Vanse hver sommer. Og neste år blir den svær, så lenge koronaen er bedre, forteller Kim Åge, som håper og tror at normale tider vil komme og at turismen igjen vil blomstre i Norges amerikanske avkrok Vanse.  

Les mer...

2021-02-01 11:15

Ida_ser_rett_i_kamera

Ny ISO-sertifisert næringsmiddelgodkjent og patentert teknologi gir antimikrobielle og rene overflater

Artikkel ZincIn AS er produksjonspartner for teknologien som skaper et indre immunsystem i materialene den integreres i. En mekanisk/fysisk egenskap mot bakterier og virus kopiert fra naturen med sporelementer...
porsche2

Porsche imponerer med Taycan: – Det er mer eller mindre den beste elbilen som finnes!

Artikkel Porsche imponerte stort da de lanserte sin første elbil i 2019. Porsche Center Asker og Bærum, slår nå salgsrekord med etterfølgeren Taycan Cross Turismo, som treffer blink på det norske markedet.
Til Facebook-siden

  Kontaktinformasjon

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Å leve av sin egen blogg er en drøm for mange. Men bak skjønnhetsbloggenes glossy image, skjuler det seg lange dager. Stylist, skjønnhetsekspert og journalist Tone Vid Skipá, gir oss et innblikk i hennes hverdag.

  67532874

  Et plantebasert liv - for helsa, dyrene og miljøet

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  IKEA_HANTVERK_Kavitha_inthefield_PH163745

  IKEA forener verden

  Møbelgiganten IKEA fins representert i 52 land og har til sammen 430 varehus på verdensbasis. Kommunikasjonsrådgiver Troels N. Mathisen, forteller at IKEA jobber iherdig med å utvikle løsninger som skal forenkle våre liv og gjøre hjemmene våre mer funksjonelle.

  Arkiv