larsensbakery8larsensbakery1larsensbakery5larsensbakery6larsensbakery9larsensbakery10larsensbakery7larsensbakery3larsensbakery4

Opplever ingen konkurranse med unikt bakeri-konsept

«Amerikanske» Lista, kan nå få den ultimate diner-opplevelsen med amerikanske pannekaker, bagels, egg og bacon og milkshakes – alt på amerikansk vis på Larsens Bakery på Brooklyn Square 1 i Vanse.

På 60-tallet utvandret flere tusen innbyggere fra Lista i Farsund kommune for å søke lykken «over there». Noen ble der for godt, mens mange reiste tilbake til hjemtraktene på Lista etter noen år. Denne nasjonalhistoriske hendelsen satte sitt preg på den lille bygda, der de fleste har en eller annen tilknytning til USA.


25 års jubileum som baker
Det er få i Lister-regionen som ikke har smakt brødbaksten til bakeren og konditoren Kim Åge Larsen. Han driver Larsens Bakeri i Farsund, i tillegg til at han har levert brød og bakverk til de omkringliggende tettstedene i en årrekke. Kim Åge startet i 1995, og feirer med dette 25 års jubileum i år.


– Det har bare ballet på seg, så nå er vi både i Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord – og i en periode var vi både i Konsmo og Vigeland også. Jo mer jeg kan ha lokalt, jo bedre er det, siden man er nærmere produksjonslokalene så man kan supplere hele tiden, forteller den engasjerte bakeren.



Amerikabyen Vanse
Nå ønsker Kim Åge med familie, hjertelig velkommen inn til det nyåpnede bakeriet med amerikansk diner-preg her i den lille amerikabyen Vanse. Gatenavnet Brooklyn Square, sier alt. Her er det lite som minner om at vi befinner oss på norske Sørlandet. Gata, som er inspirert av New York, er den første av sitt slag i Norge. Med et felles amerikansk konsept, huser gata blant annet alt-mulig-butikken Trunken, der du finner det meste som er typisk amerikansk.


Larsens Bakery ble til mye takket være Trunkens butikkinnehaver Christina Lyngsvåg Breisnes, som var en pådriver for prosjektet.


– For litt over et år siden investerte jeg én million i bakeriet i Farsund, så jeg turte ikke gjøre det først, sier Kim Åge.


Amerikansk vri på alt
Han syntes likevel at Brooklyn Square 1 var en for fantastisk adresse til å gi slipp på, og Christina fra Trunken, rådet ham nok engang til å gjøre det. Denne gangen nappet Kim Åge på ideen om den amerikanske drømmen.


– Skal vi først gjøre noe her – og ligger på Brooklyn Square 1, så må vi gjøre det ordentlig amerikansk! Det skal hete Larsens Bakery, og det skal ha en amerikansk vri på alt, smiler han stort om det gjennomførte konseptet.



Larsens Bakery fikk altså et skikkelig amerikansk preg. Alt er også helt gjennomført; alt fra servitrisenes bekledning til menyen og interiøret, var som tatt rett fra en autentisk diner i USA.


Kim Åge - med sine fire barn i 20-årsalderen som er med i kafédriften - satte seg ned og søkte på nettet etter inspirasjon.


– Vi fant ut at vi måtte ha det ordentlig typisk amerikansk, med dinermøbler og rutegolv! Vi var enige alle sammen om at vi måtte gå for et sånt opplegg, smiler den blide bakeren.



Et lite stykke USA
Åpningsdagen ble en stor suksess, og ryktet om den amerikanske diner-kafeen spredde seg fort i bygda.


– Vi hadde en fantastisk åpning, og ble nok litt tatt på senga. Vi visste ikke at det skulle bli så heftig fra begynnelsen!


På forhånd gikk de ut på Facebook og etterlyste bilder fra Lista-innbyggernes amerikanske fortid. Bildene tikket inn, og veggen til Larsens Bakery er nå dekorert med tilsendte bilder fra amerikanske tanter, onkler, besteforeldre og foreldre. Kim Åge forteller at mange kommer inn bare for å se på veggen.



Men de aller, aller fleste, kommer hit for å smake et stykke USA. Amerikanske pannekaker, egg og bacon, varme frokostretter, bagels, donuts, cupcakes og amerikanske paier, er bare noen av de velsmakende rettene på menyen. Oppskriftene er dessuten 100 prosent amerikanske, flere kommer rett fra Kim Åges amerikanske svigerdatters oppskriftsbok.


– Vi har også pizza, og det har blitt veldig populært! Vi har også amerikansk brus og en isbar med det du forbinder med ordentlig milkshake; med marshmallows og krymmel på toppen. Fargerikt og «bling bling», smiler han.



– Men det som virkelig har tatt av, er amerikanske donuts – fylt med vaniljekrem og fløte, med topping. Vi selger så mange som 150 til 170 donuts på en lørdag!



Ser lyst på fremtiden
Larsens Bakery opplever ingen konkurranse med sitt unike konsept. Det finnes heller ikke noe tilsvarende i nærheten, og mange har etterspurt et bakeri med sitteplasser i nærheten av Trunken. På Larsens Bakery finnes det rundt 50 sitteplasser, og i den andre delen av kafélokalet finnes det en relax-avdeling med sofa, godstoler og en laidback stemning. Til våren planlegger de å bygge en uteplass utenfor – forhåpentligvis helt rett timing i forhold til koronasituasjonen. 


– Den årlige festivalen American Festival, holdes her i Vanse hver sommer. Og neste år blir den svær, så lenge koronaen er bedre, forteller Kim Åge, som håper og tror at normale tider vil komme og at turismen igjen vil blomstre i Norges amerikanske avkrok Vanse.  

Les mer...

2021-02-01 11.15

mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
Til Facebook-siden

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv