norskvannskjaering5norskvannskjaering1norskvannskjaering2norskvannskjaering3norskvannskjaering4norskvannskjaering6norskvannskjaering7norskvannskjaering11norskvannskjaering10norskvannskjaering8

Skjæring av stål med vann har et hav av fordeler

Visste du at vannskjæring har et hav av fordeler? I tillegg til at det er en svært miljøvennlig metode, skjærer Norsk Vannskjæring stål for kunder innen mekanisk industri – med en nøyaktighet på rundt to tiendedels millimeter!

Norsk Vannskjæring AS holder til i Sande i Vestfold, der de har to firmaer på samme adresse; LSI Welding AS og Norsk Vannskjæring AS. Historien til Norsk Vannskjæring, startet faktisk med firmaet LSI Welding, som Lars Gulbrand Krogsund begynte å jobbe i for 22 år siden.


– Vi hadde en gammel, konvensjonell skjæremaskin som skjærer med gass og surstoff, som begynte å bli veldig sliten og måtte byttes ut. Da lurte vi veldig på hva vi skulle kjøpe; skulle vi kjøpe plasmabrenner, laser eller en maskin tilsvarende den vi hadde? Det var egentlig litt tilfeldig at både jeg og kollegaen min syntes det var veldig spennende med vannskjæring, som var relativt nytt den gangen. Da tenkte vi at vi kan kjøpe en sånn maskin, og så starter vi et firma på det også, der vi kunne selge overskuddskapasiteten til andre firmaer. Siden har det gått veldig bra! Vi har vært flinke til å markedsføre oss gjennom riktige kanaler, og vi har fått et godt rykte på oss, forteller Lars Gulbrand Krogsund, daglig leder i Norsk Vannskjæring AS.Unik teknikk
Da de startet med sin vannskjæringsmaskin, fantes det bare rundt 20 vannskjæringsmaskiner i hele landet. Nå har de tre vannskjæringsmaskiner, og på landsbasis finnes det i dag anslagsvis 200 maskiner. I 2001-2002, utførte Norsk Vannskjæring for det meste oppdrag som kom fra nærområdet, men i dag omfatter de hele Østlandet, og er så godt som landsdekkende siden de sender over hele landet.


For dem som ikke vet helt hvordan vannskjæring fungerer, så er det en stålskjæringsmetode som fører vann og sand sammen i en hastighet høy nok til at man kan skjære ut alle materialer. Lars forklarer nærmere:


– Vannskjæring er et litt misvisende ord. Det er egentlig abrasiv skjæring, utdyper han. Til hver maskin har vi en pumpe som pumper ut et trykk på 4 000 bar, og den ene maskinen vår har et trykk på 6 000 bar. Det er vanntrykket vi er ute etter – ikke vannmengdene, så vi bruker egentlig ganske lite vann. Vannet kommer frem til maskinen, og i selve skjærehodet sitter det et blandingskammer hvor vi kan tilføre sand, og så går det ut i en veldig tynn dysespiss som skjærer gjennom stålet, opplyser Lars.Flere fordeler
Ifølge Lars har vannskjæring et hav av fordeler kontra mekanisk bearbeiding. For det første unngår man herdesoner i skjæresnittet, og for det andre skjæres materialet med en svært høy nøyaktighet; pluss minus to tiendedels millimeter.


– I tillegg er det også den mest miljøvennlige måten man kan bearbeide stål på siden vi ikke bruker kjemikalier, olje eller kjølemedier, så det blir ingen avgasser. Vi bruker bare strøm, vann og sand; mer miljøvennlig kan det ikke bli, konstaterer Lars muntert.


Kundegruppen til Norsk Vannskjæring er svært blandet, og det er bare fantasien som setter grenser for hva de kan skjære med sine effektive maskiner. For det meste er hovedkundegruppen mekanisk industri, men de får ofte forespørsler fra kunstnere og privatpersoner også. I tiden fremover skal Norsk Vannskjæring jobbe med å videreutvikle sitt konsept, og Vestfold-bedriften har mange spennende planer i tiden som kommer – selv om vi lever i en usikker tid med økende priser på alt fra materialer til strøm.– Vi har allerede gjort noen grep siden vi ser at strømprisen vil ha veldig stor innvirkning på vår videre utvikling. Derfor har vi besluttet at vi skal ha solceller på taket her, noe som gjør oss enda grønnere og i stand til å produsere så mye som en tredjedel av strømbehovet vårt, forklarer Lars.


Snur seg raskt
Synergieffekten med sveisefirmaet LSI Welding i samme bygg, gir kundene til Norsk Vannskjæring en unik fordel i at om man ønsker å få sveiset sammen noe, så fikser de det også!– Hvis vi skal lage noe som skal knekkes, bøyes og formes, så har vi en 320 tonns knekke, som kan knekke fire meters lengder. I tillegg gjenger vi og gjør en del tilleggsting, forteller Lars.


Norsk Vannskjæring er svært opptatt av kundeservice, noe som ifølge Lars har vært selve nøkkelen til deres store suksess.


– Vi har kunder som ringer og bare vil ha en enkel liten platebit og som trenger den i full fart. Da kan vi som oftest gjøre den ferdig på bare en time! Vi er kjappe og snur oss fort, og det setter kundene veldig pris på. Alle som jobber her er like fokusert på å sette kundene i sentrum, det er tross alt de som betaler lønna vår, avslutter han med en god latter.

Les mer...

2022-11-01 14.45

karmøybegravelsesbyrå1

Pårørende i fokus hos Karmøys eldste begravelsesbyrå

Artikkel Karmøy Begravelsesbyrå har helt siden oppstarten i 1966 hatt fokus på de pårørende og deres ønsker – for en verdig og vakker avskjed. – Byrået ble startet ut ifra et behov om å få hjelp til en verdig...
skousenskien4

Norges hyggeligste og ærligste faghandel på hvitevarer konkurrerer på pris

Artikkel Hos Skousen Hvitevarer Skien er det kunden som er i fokus. De legger stor vekt på å alltid tilby riktig produkt til riktig person – til riktig pris. – Vi presser aldri på kundene et produkt de ikke har...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  Arkiv