olafhelgeask1askelektro1askelektro2askelektro3askelektro4askelektro8askelektro7askelektro6askelektro5

Rivende utvikling: Smarthus-installasjoner har blitt billigere og bedre

Før var smarthus-installasjoner et dyrt og lite tilpasningsvennlig alternativ til vanlig belysning. Slik er det ikke i dag. Ask Elektro AS, utfører stadig flere smidige smarthus-løsninger, med en 60 år lang tradisjon for elektroinstallasjoner bak seg.

Elektrobedriften Olaf Helge Ask AS, er forankret i Øvre Eiker. De jobber innenfor et stort fagfelt, der sterkstrøm, teledata, internkontroller, installasjoner og brann- og tyverialarmer, preger deres arbeidsdager.  


– Vi utfører alt i installasjoner i næringsbygg, kontorer, industribygg, skoler, idrettshaller, nybygg, hytter, rehabilitering og servicemarkedet. Så det er et ganske stort omfang, forklarer Erik Bakken, daglig leder i Ask Elektro.  



 Når det gjelder servicearbeid, er veldig mye rehabilitering, og det kan være både stort og smått; nytt bad, nytt kjøkken, oppussing av stuer og belysningsanlegg, som nå er veldig i vinden. Og så er det mye av elbillading og smarthus – energiøkonomisering i form av både lys- og varmestyring.  


Et godt rykte i bransjen
De server alle kunder; store som små, private eller næringskunder. Og uansett om det bare er noe lite du trenger hjelp til, så er ingen kunder for små for Ask Elektro. Likevel har de en større andel næringskunder, der det for det meste går på anbud og konkurransen følgelig er til å ta og føle på. 


– Det er hard konkurranse i vårt marked, men per nå kan vi si at vi står for god kvalitet, noe som gjør at vi også blir etterspurt igjen, fastslår Erik.  



– Vi har et godt rykte i bransjen. Vi har lite feil, gjør ordentlige kontroller og går fra et håndverk som jeg stolt kan si at vårt firma har representert. Vi tilbyr gratis befaring og gir et komplett tilbud med alt du har bedt om – der alt skal være inkludert i prisen vi har bestemt.  


Ask Elektro fyller hele 60 år i år, og har omtrent like mange ansatte som de fyller år. Arbeidsstokken består av seriøse håndverkere der mange av dem har valgt å bli i bedriften flere år. De er dessuten en stor opplæringsbedrift i Viken, som forsøker å ha mange lærlinger inne til enhver tid. 



– Det er en del av strategien for å få dyktige elektrikere for fremtiden. Vi har 11 lærlinger ansatt nå, og vi føler at vi er med på å gi dem en god skole og god kvalitet på opplæringen, sier Erik.   


– Målet er at de skal bli så gode at vi skal be på våre knær om at de skal bli, legger faglig leder Geir Valvatne til. 

  

Styr huset fra mobilen din 
Geir, Erik og resten av staben på Ask Elektro, merker nå at stadig flere privatpersoner interesserer seg for smarthus-løsninger. Det aller vanligste ønsket er at man vil kunne styre belysningen kun ved hjelp av et tastetrykk på mobilen. Før var slike løsninger ganske kronglete og kostbart, men i dag er det en langt enklere prosedyre for elektrikerne, som igjen innebærer en langt billigere kostnad for sluttkunden.  



– Før kostet det fort 15 000 kroner bare for å få tilgang til appen! Og så kom utstyret, jobben og programmeringen i tillegg. Om du syntes at lampa lyste sterkt, så måtte vi inn og programmere, men nå gjør du alt selv i appen, forteller Geir og utdyper: 


– Om du for eksempel pusser opp gangen og setter opp spotter, kan du samtidig installere en dimmer som er linket opp mot en app som du laster ned gratis. Da er det bare å trykke på en knapp på appen, og du kan styre lyset fra telefonen din. Dimmeren er kun 500 kroner dyrere enn en vanlig dimmer, opplyser han. 


Slik kan du altså jobbe deg fremover i huset eller leiligheten din – rom for rom, den ene smarte løsningen etter den andre.

  

– Du kan legge inn forskjellige styringer i forhold til når du er til stede eller når du ikke er til stede. Du kan bygge inn funksjoner som når du vil at lyset skal slukkes og varmen skal justeres, og du kan legge inn alarmer som trigges av forskjellige ting. Du kan også integrere belysningen med boligalarmen, slik at det blir helt lyst om noen kommer inn.  


Noe av det samme har nå også kommet på elbilfronten, med smarte ladere som gir deg full oversikt over strømforbruket, og som dessuten kan linkes opp mot enhetsmåleren din.  


– Velger du en bestemt leverandørkan den styres slik at du kan lade når det er lønnsomt og ikke på tidspunktene på døgnet når strømmen er dyrest, forklarer Geir


Mange tar lettvinte løsninger 
Selv om mange anser at det kan være dyrt å leie inn en faglært elektriker til å gjøre jobben, fremholder Erik og Geir at det kan være potensielt livsfarlig å utføre selv de minste elektriske arbeidene i hjemmet uten kvalifikasjon og tilstrekkelig kunnskap. De hyppigste feilene de er borti, er jordfeil og branntilløp. 



– Vi ser at det tas en del lettvinte løsningerDet er en grunn til at man går en fire år lang utdanning for å bli elektriker. Utfordringen vår i dag er at alle kan kjøpe elmateriell enten på nett eller andre utsalg. De får tak i det samme som vi kan selge – og installerer det selv. Det er da vi ser de alvorligste feilene som blant annet kan føre til varmgang og strøm i dusjen. 


– Vår oppfordring er å ikke gjøre slikt. Bruk en håndverker, fastslår Erik og Geir i Ask Elektro bestemt.   

Les mer...

2021-06-01 18.45

mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    Arkiv