Med miljø på agendaen og et hjerte som banker for et liv på sjøen, startet Fredrik Sivertsen Bergmann, Mikael Ulrichsen og Joralf Christopher Ebbesen, Marinemiljø AS i januar 2025. Selv om ideen til selskapet ble til på et julebord, hadde tanken om en renere fjord ved bruk av en båt som kjører rundt og tømmer septik for båteiere, likevel ligget i bakhodet til Joralf en god stund.
– Vi er ofte på båtturer, og møter mye folk på øyene i Oslofjorden som lurer på hvorfor det ikke finnes en løsning for å håndtere septik fra båter som ønsker å ligge på en øy i flere dager. Mange har snakket om at det hadde vært fint å ha en båt som kom til sundet og ordnet det. Det er mange som prøver så godt de kan å bruke tømmestasjonene, på bakgrunn av at det nå er forbudt å tømme septik i Oslofjorden, forklarer Joralf Christopher Ebbesen, daglig leder i Marinemiljø AS.
Eget renseanlegg
Gutta i Marinemiljø har erfart at det ofte er feil på tømmestasjonene. I tillegg tar det opp til en halvtime å tømme en båt, og siden bryggene bare har plass til én båt må båteiere belage seg på å stå lenge i kø. Et annet problem er at slangene til tømmestasjonene er for korte, noe som ikke sjeldent fører til ødelagte slanger og tilgrising.
– Vår slange er bortimot 30 meter, forklarer Joralf. Samtidig finnes det ikke så mange tømmestasjoner. Ligger man ved en havn hvor det ikke er tømmestasjon, må man kjøre en omvei for å tømme båten for å så kjøre tilbake. Det er det få som orker å gjøre, poengterer han.
Da Marinemiljø videreutviklet sin idé fra tanke til produkt med septiktømming, oppstod tanken om å også tilby rensing av septik med et eget renseanlegg. I dag jobber Marinemiljø iherdig med å finne finansiering til en slik løsning og som gjør at sluttforbrukerne kan bli tilbudt en lav pris.
Det overordnede målet er å tilby septiktømming- og rensing tilnærmet gratis til forbrukerne. Fredrik konstaterer at deres tjeneste også er mye rimeligere å drifte enn en tømmestasjon.
– Det koster cirka seks millioner kroner å bygge en tømmestasjon. Med en konseptbåt som vi har, kan vi tømme opp til 200 båter i uken. Vår konseptbåt er en miniatyrmodell av en fysisk tømmestasjon, hvor selve tømmesystemet er helt likt. I tillegg har båten en glassfibertank hvor vi også har etablert et renseanlegg, informerer Fredrik Sivertsen Bergmann, medeier i Marinemiljø AS.
Etter at renseanlegget har gjort sitt, slippes det rensede vannet ut i sjøen. Ifølge Mikael Ulrichsen, er vannet som slippes ut 99,9 prosent rent. Slammet spares i egne tanker, hvor visjonen er å oppnå en gjenvinningsprosent på 100 prosent, hvor slammet føres tilbake igjen til naturen – for eksempel som gjødsel.
Raskt og enkelt for båteierne
I andre skandinaviske land har man lenge hatt et totalforbud mot septiktømming. Joralf understreker at når svenske myndigheter nå har lagt merke til at sjøen ved grensa inneholder store mengder septik, tvinger det seg frem at kommunene må investere i et tømmesystem som gjør det enkelt og attraktivt for båteieren å tømme septiktanken på en lovlig måte.
– Det er lite penger for en fylkeskommune, understreker gjengen i Marinemiljø. I forhold til å garantere at septik ikke havner i fjorden, tror jeg ikke man får en bedre løsning enn vår konseptbåt, presiserer Fredrik, som mener at folk flest vil benytte seg av en rask og enkel løsning når septiktanken er full.
– Vi har snakket med mange og hatt flere markedsundersøkelser. Undersøkelsene viser at nesten 100 prosent vil benytte seg av tilbudet dersom det er gratis. Dersom tømmingen er forbundet med en avgift, er det 30 prosent, sier Joralf.
Marinemiljøs undersøkelser, viser også til at flere ønsker å bruke deres tjeneste kontra tømmestasjoner. Men enda bedre er det altså dersom det er helt kostnadsfritt for båteieren.
180 tonn septik i halvåret
Marinemiljø utvikler i disse dager en app hvor man kan gå inn og se hvor båten deres ligger. For å bestille tømming, skriver man i appen hvor båten deres befinner seg, og så tømmes båten der den er.
Marinemiljø begynner med én båt, som vil være i drift fra slutten av mai. Båten vil ligge fast i Horten til å begynne med, hvor den kan forflytte seg over hele Oslofjorden. Etter hvert ønsker Marinemiljø å legge opp til faste ruter.
For å betjene hele Oslofjorden, kreves det derimot åtte til ni båter. Ifølge Marinemiljøs beregninger, kan Oslofjorden spares på over 500 000 liter septik i uken; tilsvarende 180 tonn septik i halvåret dersom man utgår fra tømming av 200 båter i uken.
– Med vår båt kan man nærmest garantere at septik ikke havner i Oslofjorden. I tillegg kan man jobbe med konseptet «tilbake til bonden og landbruket» med slammet som blir igjen. Regnestykket natur og økonomi, er så stort, og dette er en veldig bærekraftig forretningsidé som kombinerer miljø, teknologi og service, avslutter Joralf Christopher Ebbesen.