171063 MF0171063 MF171063 MF1171063 MF2171063 MF3

Gi murerfaget en sjanse - vær lur, velg mur!

Murmesternes forening Oslo er en bransjeforening med mange viktige gjøremål. Ett av dem er å skape interesse og engasjement for murerfaget, som er et allsidig og kreativt yrke. En rekke store og spennende byggeprosjekter vil pågå i hovedstaden i lang tid fremover. Det kan være gulroten man trenger for å rekruttere fremtidens murere.

Vi dro på besøk til foreningens kontorer på Majorstuen i Oslo. Her fikk vi en prat med direktør Knut Asper og opplæringsleder Lars Eikemo-Rolfsen. Murmesternes forening Oslo

består av drøyt 40 opplæringsbedrifter, og har eget opplæringskontor og målekontor.


- Den store bredden i arbeidet er det jeg liker best. Man jobber helt ned mot én spesifikk lærling på én spesifikk byggeplass, til å utarbeide læreplaner og jobbe mer mot det politiske. Det er veldig bredt, og det synes jeg er spennende med denne jobben, sier Eikemo-Rolfsen.


171063 MF


- Målet er å til enhver tid ha 40-50 løpende lærlingkontrakter i Oslo og Akershus, men det sliter vi med nå. Vi ser at lærebedriftene blir mer og mer spesialiserte. De får ikke tak i de lærlingene/murerne de trenger, og derfor leier de inn. Resultatet blir ofte språkproblemer som fører til at lærebedriftene etter hvert blir mindre attraktive som lærebedrifter, for det er ikke hyggelig å jobbe et sted hvor du ikke kan snakke norsk til de du jobber sammen med. Det blir ingen god lærebedrift. Utviklingen viser at det er mange bedrifter som vil ha og trenger lærlinger, men de er i utgangspunktet ikke godkjent som lærebedrifter da de ikke har kvalifiserte murere ansatt, forklarer Asper.

 

I Oslo og Akershus har antall elever som velger mur-utdanningen blitt mer enn halvert. Det fører til at nesten alle i utgangspunktet får lærlingplass. Den nye lærling-garantien sier at hvis man er kvalifisert, så skal man få plass. Det fordrer maks ti dagers fravær på hvert av skoleårene på VG1 og på VG2. I tillegg må man ha bestått alle allmennfag, og oppnådd minimum karakteren 3 i programfaget. Aller viktigst er det kanskje at man er motivert og villig til å være på utplassering i en bedrift slik at man ser at de fungerer ute.


171063 MF1


- Velger du murerfaget, må det være fordi du er interessert i håndverk, i å bruke kroppen din og være kreativ i forhold til håndverk. Jeg føler at murerfaget er et av de mest kreative håndverkene fordi du faktisk lager noe fysisk med hendene dine. Du bygger noe selv med de mursteinene eller flisene du får utdelt. Det er i hvert fall det argumentet jeg rekrutterer lærlinger på; at man må være interessert i å lage noe som kanskje blir stående der for evig. Jeg for min del fikk for eksempel lov til å være med og bygge Operaen, og slike signalbygg blir det jo bare flere av. Nå skal for eksempel Nasjonalmuseet bygges. Der skal de ha 50 murere gående i to år for å lage fasadene, og det blir et veldig spesielt bygg, sier Eikemo-Rolfsen entusiastisk.


Uante muligheter

- En murer er en veldig allsidig fagarbeider. Man kan jobbe med alt fra peiser til bad, badebasseng, piper og fasader. Mureren er kunstneren i et byggeprosjekt. Faget spenner fra trekninger og gips-ornamenter til Leca-blokker og støping av gulv og glassbyggerstein. Det er viktig å få frem for ungdom at det å bli murer ikke bare dreier seg om å stå og stable murstein eller å mure en grunnmur. Det er uante muligheter. Mye går også på rehabilitering, og det er nesten ikke arbeidsledighet innen faget, supplerer Asper. 


I mai har han vært ansatt i Murmesternes forening Oslo i 20 år. Det betyr at han har kunnet følge med på rekrutteringen lenge. Han legger ikke skjul på at det har vært dårlige tider før også, for rekrutteringen til murerfaget går i bølger og daler.


- Men jeg tror vi nå står foran et nytt veiskille med tanke på statusen til faget. Den må vi få opp igjen, ellers tror jeg løpet kanskje er litt kjørt. De lærlingene vi allerede har, er veldig bra gutter og jenter. Det er mye bra ungdom der ute, men vi skulle gjerne hatt flere slik at vi kunne fått ut enda flere dyktige lærlinger. Vi er flinke til å hjelpe til på skolene, og har begynt å samle alle murer-interesserte VG1-elever til praktiske murerkurs i Akershus hvert år. Da arrangerer vi kurs hvor vi stiller som instruktører, og så har vi opp til seks murmestere som rullerer og gjør undervisningen spennende. Dette fenger ungdommen veldig. De får konkrete, store oppgaver som de løser sammen i team, og det synes de er veldig gøy.


Murmesternes forening Oslo er også en arbeidsgiverforening som jobber for bedre arbeidsvilkår. De har i dag 100 murmestere som medlemmer, men ønsker seg flere. 


- Den største fordelen med å være medlem slik jeg ser det, er at man får et større nettverk. I tillegg kommer faglig påfyll i form av medlemsmøter, medlemsturer og seminarer. Det er også gode forsikringsordninger, avtaler og lignende gjennom medlemskapet. Det finnes mange mesterbedrifter i vårt område, så potensialet for flere nye medlemsbedrifter er absolutt tilstede.


171063 MF3

Les mer...

2017-03-29 15.45

osloskjønnhet

Hos denne skjønnhetsklinikken er det ærlighet som varer lengst

Artikkel – Vi har et stort fokus på kvalitet, kunnskap, trygghet og ærlighet, og det er noe man kommer veldig langt med, fremholder Karina Hansen, kosmetisk terapeut og eier av klinikken Oslo Skjønnhet og Velvære AS.
hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

Artikkel For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en nødvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det....

  Kontaktinformasjon

  • Murmesternes forening Oslo
  • E-post
  • Facebook
  • Youtube
  • Telefon:
   23 00 30 40
  • Adresse:
   Sørkedalsveien 9, 0369 Oslo
  schmidtkjøkken2

  Kjøkkenløsninger for den moderne familiesituasjonen

  Schmidt Kjøkken designes og produseres i Frankrike og Tyskland. Med miljø på dagsordenen og nyskapende løsninger som gjør kjøkkenet til hjemmets nye møtepunkt, treffer Schmidt Kjøkken blink med sine kvalitetskjøkken.

  solvangrevisjon1

  Statsautorisert revisor Asbjørn Solvang: – Revisor bør brukes til mer enn bare tall og regnskap

  Solvang Revisjon har en lang tradisjon med revisortjenester for små og mellomstore bedrifter.   – Det kan være nyttig å bruke en revisor til mer enn bare en som kontrollerer, opplyser Asbjørn Solvang, daglig leder i Solvang Revisjon AS.

  freshinteriør3

  Unike kjøkkenforretninger er først ute med trender

  Opptatt av trender og alltid på jakt etter det nyeste? Da bør du stikke innom Fresh Interiør! – Leverandørene våre skaper ofte trender istedenfor å kopiere de, forteller daglig leder Morten Winterstad.

  Arkiv