nyheterny

Nyheter 11. - 15. januar

Her samler vi et utvalg av nyheter innen norsk næringsliv fra uken som har gått.

Mandag 11/1


Permitteringsordningen forlenges

Dagens Næringsliv melder at Regjeringen nå åpner for at permitteringstiden kan forlenges til 1. juli. Tidligere var makstaket på 52 uker.


– Det gjør vi rett og slett for å sørge for at flere av dem som er permittert, og som etter hvert opplever at jobbene kommer tilbake, ikke faller ut av ordningen, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim til NRK. 


Målet med den forlengede permitteringsordningen, er å verne om norske arbeidsplasser og å holde folk i arbeid. Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen; Virke, etterlyser i tillegg muligheten til å kunne kompensere arbeidsplasser for tap av varelager og lønnskostnader tilknyttet permittering av ansatte. 


Kan bli krav om tilrettelegging for elbillading

Nå kan det ifølge Bygg.no, bli krav om tilrettelegging for elbilladere for dem som skal bygge hus, hytter og leiligheter. 


Det er Direktoratet for byggkvalitet (Dibk), som står bak forslaget. De foreslår at alle nye hus, bygg som skal totalrenoveres samt nybygde hytter med strøm og parkeringsmuligheter, skal bygges fullt tilrettelagt for elbillading. 


– Dette handler om å redusere barrierene for folk når de skal bestemme seg for hva slags bil de skal ha, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til NRK. 


Forslaget skal muliggjøre enkel installering av et ladepunkt for elbil, uten større arbeid under asfalten, bygget eller grunnen. 


Tirsdag 12/1


Arbeidsledigheten stiger


Ferske tall fra Nav, viser at 122 000 personer er registrert som helt arbeidsledige, mens 57 700 personer er registrert som delvis arbeidsledige. Dette skriver Dagens Næringsliv på sin nettside. 


– De nye smitteverninnstrammingene som kom den 4. januar, ser foreløpig ikke ut til å ha gitt store utslag når det gjelder antall arbeidssøkere. Antallet er om lag som i desember, men det har vært en økning i antallet dagpengesøknader, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding. 


Tallene viser at arbeidsledigheten likevel har sunket betraktelig, da det på det meste var 400 000 arbeidsledige i 2020. Nav oppdaterer nå tallene over antall arbeidsledige en gang i måneden, istedenfor annenhver uke som de gjorde i 2020.


Onsdag 13/1


Toppøkonom forutser mulig børsknekk

Catherine Mann, sjeføkonom i i storbanken Citi og tidligere sjeføkonom i OECD, tror koronapandemien vil få store konsekvenser for økonomien, og at det vil ta tid før økonomien blir helt "friskmeldt" etter pandemien.


Mann uttaler seg i et intervju med E24, der hun fastslår at finansmarkedene har vært overoptimistiske om hvordan realøkonomien vil utvikle seg fremover. Hun spår videre at en fullstendig friskmelding av verdensøkonomien vil skje først i 2025. Konsekvensene av den lange friskmeldingstiden, vil trolig bli et svekket arbeidsmarked og mindre incentiver for investeringer fra bedrifter.


Sjeføkonomen stiller seg spørrende til hvor bedriftene skal få sin fortjeneste fra, ettersom realøkonomien har så mye å si for deres fortjeneste. 


– Kanskje kommer det ikke fra inntekter, men fra lavere lønninger, ingen forskning og utvikling, ingen investeringer. Det bevarer fortjenesten, men er ikke grunnlaget for sterke priser i aksjemarkedet på lengre sikt, sier Mann til E24. 


Lanserer nye tiltak for å bekjempe fiskerikriminalitet

Fiskeribladet.no, melder at alle fiskebåter snart vil kontrolleres nøye med automatiserte veiesystemer. Systemet er utarbeidet for å forhindre fiskerikriminalitet i fiskeribransjen, som hittil har vært et stort problem i fiskerinæringen. 


Alle fiskebåter vil komme til å spores, og påkreves etter myndighetenes nye system å rapportere inn sin fangst ved hjelp av automatiserte veiesystemer som forhindrer juksing med landingene av fisk. 


– Vi må tenke helt nytt når det gjelder fiskerikontroll. Det må på plass en mer effektiv og smartere ressurskontroll med ny teknologi og nye digitale løsninger for å ta opp kampen mot de som driver urent spill, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) i en pressemelding.


Fiskebåtene vil i tillegg få et krav om å rapportere inn aktiviteten sin elektronisk til myndighetene. 


Torsdag 14/1


Vinneren av "Årets Miljøfyrtårn 2020" er kåret

Det var Moderne Byggfornyelse AS, som i dag ble tildelt prisen "Årets Mijøfyrtårn 2020" på bakgrunn av en eksemplarisk miljøfremgang etter flere år med fokus på miljøledelse. Dette skriver Byggeindustrien på sin nettside.


– [...] De har imponert oss gjennom sitt kontinuerlige forbedringsarbeid både når det gjelder miljø-/klimabelastning, men også innen arbeidsmiljø. Jeg mener at dersom vi skal få til det løftet vi trenger innen byggenæringen, må vi ha med hele bredden. Det er ikke bare de største entreprenørene som må trå til, men alle. Moderne Byfornyelse viser klart hvor mye man kan få til dersom man går konkret til verks og jobber systematisk, forteller Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn til Byggeindustrien. 


Stiftelsen Miljøfyrtårn, har over 7.300 sertifiserte virksomheter i offentlig og privat sektor. Prisen "Årets Miljøfyrtårn" tildeles hvert år, i to ulike virksomheter (små/mellomstore bedrifter og konsern/store virksomheter), i tillegg til en inspirasjonspris. Målet med konkurransen, er å synliggjøre virksomheter som går foran med et godt eksempel innen bærekraft og en grønnere fremtid. 


– Vi er kjempestolte over å motta denne prisen for det arbeidet vi har gjort i forbindelse med Miljøfyrtårn. Målrettet og systematisk miljøledelse viser seg å gi resultater, sier Gøril S. Netteberg, administrerende direktør i Moderne Byggfornyelse AS, i en kommentar til Byggeindustrien.


Fredag 15/1


Helelektriske varebiler dominerer når PSA-gruppen lanserer sine nyheter

Bil24.no, melder at PSA-gruppen fortsetter sin posisjon i det konkurransepregede, elektriske varebilmarkedet - med enda flere andeler. De har nå klart å knipe de prisvinnende elektriske varebilene Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy og Opel Vivaro-e, i tillegg til nykommerne Peugeot Partner, Citroën Berlingo og Opel Combo - som vil komme med en elektrisk drivlinje. 


I 2020, ble elektriske varebiler lansert fra en rekke merker; Nissan, Maxus, Renault, Peugeot, Toyota, Citroën, Mercedes, BYD, Volkswagen, Opel, Man, Goupil og Iveco.


Les mer...

2021-01-12 08:45

20210101_164531

Til topps med trygg og enkel elbil-lading: Folkeladeren er blitt folkets favoritt-lader

Artikkel Folkeladeren jobber på spreng for å serve den stadig økende etterspørselen etter ladestasjoner. Nå kommer ladeboksen med fastmontert kabel, som mange foretrekker hjemme.
211001w1

Perfeksjon betyr alt for Artur Musialowski

Artikkel Polsk Rask Bygg, jobber raskt og effektivt – med perfeksjon til fingerspissene og et hjerte som banker for å levere god kvalitet.
nyheterny

Nyhetsnotiser uke 2

Her samler vi et utvalg av nyheter innen norsk næringsliv fra uken som har gått..

67532874

Et plantebasert liv - for helsa, dyrene og miljøet

Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

IKEA_HANTVERK_Kavitha_inthefield_PH163745

IKEA forener verden

Møbelgiganten IKEA fins representert i 52 land og har til sammen 430 varehus på verdensbasis. Kommunikasjonsrådgiver Troels N. Mathisen, forteller at IKEA jobber iherdig med å utvikle løsninger som skal forenkle våre liv og gjøre hjemmene våre mer funksjonelle.

Arkiv